Julmarknad

Det blir inte mörkare än så här. Jag har fixat dalkullafrisyren, sitter och äter frukost, ska snart kila till jobbet för min sista julmarknadsdag för att tjäna knappt med kosing fast det krävs akademisk examen för jobbet. Klockan är nio och det är fortfarande gryning.

I natt är årets längsta natt. Natten då Lucia ursprungligen kom, natten då djuren kunde tala människospråk. För oss som har elektricitet är det en påtaglig förändring när solen börjar komma tillbaka. Tänk då vad det måste varit för människorna som bara kunde lysa upp mörkret med eldar, vedstickor och talgljus som var så dyra att det bara använder vid jul.

Upplevelsen av mörkret är det häftigaste med att jobba julmarknad på Skansen. När skymningen kommer sitter vi där i mörkret med elden som sprakar och sprider lite varmt ljus och spelmännen som gnider fram folktoner på sina fioler. Det är en häftig upplevelse. Sen när elden slocknar och det är dags att gå hem är mörkret så brutalt att vi tänder en lykta för att kunna hitta vägen tillbaka till omklädningsrummet. Vi går genom mörkret där marknaden håller på att avslutas. Det är nästan så att det är värt 92 spänn i timmen plus ob.

Men imorgon vänder det! Imorgon blir det ljusare igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0